Когато се срещнат ентусиазмът, всеотдайността, сплотеността, таланта и любовта се получава това, което се случи на сцената на Читалището в гр. Ветрен на 22 март 2017г. „Съединението прави силата”, „Сговорна дружина планина повдига”, „Българи юнаци”, „Браво брависимо”, „Чудесата са в самите нас”, „Прекрасно!”, „Възхитително!” – такива девизи, пословици и възклицания ми се въртяха в главата, докато гледах концертът – вечер на таланта под наслов „Едно училище – безброй таланти” на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Ветрен. Той се превърна в празник на училището, празник на града, празник на българския дух и народност – започна с българския химн и завърши с развети български знамена и любимата на всички песен „Моя страна, моя България”. Училището в град Ветрен – стожер на родолюбие и патриотизъм.

Нощта след концерта 178 деца ще спят щастливи, доволни и горди от себе си, от класа си, от училището си. Защото те, заедно с учителите си сътвориха този пролетен празник за гражданите на Ветрен, за да потърсят в тях съмишленици и подкрепа за училищната им кауза – да изградят център по природни науки и мултифункционално пространство за изява, отдих и занимания по интереси – територия за експерименти и откривателство. Този център се изгражда след спечелен конкурс „Училища на бъдещето”, финансиран от Фондация „Америка за България”и 25% съфинанисране от училището. Самият концерт и подготовката му се превърна в такава територия – всеки клас експериментира с нещо ново, непознато досега и откри колко много неразкрити заложби и таланти има сред учениците и учителите. Точно така, правилно разбрахте, на сцената рамо до рамо си партнираха ученици и учители. Да не забравя – и родители. На пръв поглед нещо нетрадиционно, а в същото време толкова естествено и нормално – родители да подкрепят децата си. Това беше концерт на новото, приобщаващо училище.

На сцената се редуваха сценките, пиеските, танците и песните на всички класове. Два часа преминаха неусетно в разнообразие от жанрове и теми – от сериозните, като тези представящи събития от българската история, през представяне на мъдри български народни приказки, поднесени в нов, осъвременен вариант, до смешни, хумористични изяви като бухосинхрониада и пародия. Не беше отминат и ежедневния ученически живот. В сценките на децата имаше самоирония, относно нежеланието им понякога да учат и грешките, които допускат от незнание. Въпреки осмените училищни несгоди, накрая децата пяха песни за България и заявиха категорично пред публиката, че „остават тук” в своята прекрасна родина, при своите добри приятели. Децата – актьори бяха неузнаваеми на сцената – преобразени като вълк, Червена шапчица, дървета и цветя от приказката „Червената шапчица” (подготвителна група), пременени като капчици роса в цветовете на дъгата (първи клас), или в ролята на цветни, слънчеви танцьори в надиграване (първи клас), бяха букви и грешно написани думи (втори клас), предрешени като майстор Манол и султанската свита (децата от трети клас), като героите от съвременен вариант на приказката „Сливи за смет” (четвърти клас), бяха преобразени като ученици, помагащи на отсъствал от занятия съученик да разбере пропуснатия материал (пети клас), като певческа група за патриотични песни (шести клас), като татари и българи, представящи пародийно освобождаването на хубава Станка (седми клас), актьорско-певческа група, изпълнила драматично песента „Спасение“ (осми клас) . Запомнящ се беше българският народен танц, изигран от сборна женска формация – ученички, учителки, майки на деца. Браво за идеята и реализирането й! Всички присъстващи се насладиха на актьорските заложби на ветренските деца. С такива се отличиха двете двойки конферансиета – деца от 5-ти клас. Те удивиха зрителя със спокойствието, увереността и професионализма, с които поднасяха текста и представяха участниците. Браво! Публиката бе приятно изненадана от талантите и на учителите – от певческата дарба на г-жа Петкина, от актьорските, музикални и танцови умения на г-жа Парова, от актьорските превъплъщения на г-жа Асиева и г-жа Манилова, от дизайнерските умения на г-жа Танева, от музикалните и актьорски заложби на г-н Атанасов. Под неговия съпровод на китара звучаха песни за България. Концертът впечатли със стройна организация и ред. Посетителите – гости на събитието бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол. А бяха изпратени с благодарностите на директора г-жа Парова за подкрепата към училищната кауза. За правилното протичане на концерта се грижеха учители зад сцена – г-жа Христова и г-жа Каравезийска отговаряха за озвучаването, за реда на сценичните изяви се грижеше г-жа Стойкина. Всяко колелце от добре смазаната с екипност машина на този концерт си беше на мястото.
Всички участници – ученици бяха въодушевени, щастливи и горди, че учат в училище, в което директор и преподаватели са техни приятели и правят училището привлекателно и интересно място за тях. Беше много впечатляващ начинът, по който децата аплодираха и подкрепяха актьорите на сцената. Настанените на балкона ученици изпращаха на притеснените участници вълна от любов и доверие чрез емоционалните си реакции. Изпращаха им точици светлина, с които сгряваха сърцата им. И чудото се случваше – сценичната треска изчезваше и участниците се представяха като професионалисти. Така в салона цареше атмосфера на приятелство, сплотеност и взаимопомощ. Всички деца разкриха талантите си. Родителите им ги преоткриха и си тръгнаха горди със своите наследници. Невероятно – единомислие, единодействие, екипност и приемане превърнаха едно училище в общност, в голямо семейство – семейството на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Благодаря на г-жа Лена Парова и на колектива, че ми позволиха да бъда част от тази общност.

„Едно училище – безброй таланти” – концертът отговори на очакванията, произтичащи от името му. Аз бих добавила: Едно училище – един успех!

Автор: Нели Пенкова

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s